user:
pass:

Зиновий Мних

Истины показание

К вопросившим о новом учении

Библиографическая ссылка: Зиновий Мних. Истины показание. К вопросившим о новом учении. — Казань, 1863

показать коды

Скачать файл: zinoviy_mnih-istiny_pokazanie-1863.djvu (14.1 Мб)

Содержание

Титульный лист.

От издателей.

Обращение к читателю.

Оглавление.

ИСТИНЫ ПОКАЗАНИЕ.

ПРИШЕСТВИЕ ПЕРВОЕ КРЫЛОШАН.

Глава 1. Разсмотрение о учении, еже аще ново когда будет, аще по Бозе есть, или несть от Бога, и аще и еще остало есть место когда быти новому учению.

Глава 2. Разсмотрение о учители новаго учения, кто и откуду есть, и что исправление в жительств его, аще имать в себе истину.

Глава 3. Разсмотрение, аще подобает учителем Косого именовати или приимати учение его.

Глава 4. Испытание, кая учения Косой учит.

Глава 5. Отвещание о немощствии верования и о самобытном мудровании.

Глава 6. Разсмотрение о еже камо нудимо человечество самоповелительны и нравообычны службы соворяти.

Глава 7. Разсмотрение о сущих, аще самобытна суть или сотворена, и аще познаваетея от сих, иже сими владеяй есть, и о еже аще присносущен есть владеяй сими, или аще инако како.

Глава 8. Разсмотрение, аще иже владеяй сущими подобно быти ему живу и о иже сущим живому промысленику аще подобно ко присносущному ему естеству како Слово и Дух.

Глава 9. Разсмотрение по святей бытейстей книзе, аще первовечный Бог в единств есть , рекше един токмо сам и не имея никогоже соприсносущны или некако имея и сия, во мнозе же ли или вмале.

Глава 10. О изъявлении в богодухновенном писании и святыя бытейския книги, яко суть некия присносущи Богу, и сприснены ему суща, и равномощны ему.

Глава 11. Разсмотрение по святей бытийстей книзе, к кому рече Бог: сотворим человека по образу нашему и по подобию.

Глава 12. Разсужение по богодухновенному писанию, како человек по образу Божию и по подобию, и о различии человека от прочих животных, и еже в животных глаголиво един человек есть.

Глава 13. О изъявлении в богодухновенном писании, к ним же рече Бог: сотворим человека по образу нашему и по подобию, и аще имать нъкий разум таковый глагол Божий.

Глава 14. Разсмотрение о заповеди иже в Второзаконии, еже: слыши, Израилю, Господь Бог твой Господь един есть, аще едино лице именует, или аще некако назнаменует и не едино лице.

Глава 15. Разсмотрение в святей бытийстей киизе, како приемлемо божественное, и о еже положи покрывало Моисей пророк на лицы своем.

Глава 16. О изъявлении светлейшем, иже во святей бытийстей книзе, божественныя славы истинне, и о еже како приемлется явление Божие к Аврааму великому, иже в полудни, внегда и вита Господь в кущи его.

Глава 17. Разсмотрение в святей бытейстей книзе, богословному в ней писанию, внегда отхожаше Господь от Авраама и уклонися к Содоме лиц, о еже како тамо о Божии елаве приемлется.

Глава 18. О Божии славе, в богодухновенном писании изъявляеме при Аврааме велицем, внегда повелен вознесе на всеплодие Богови сына своего Исаака.

Глава 19. И Паки о славе Божества, изъявляем в святей бытейстей книзе и о еже како проразумевается, еже виде Ияков лествицу, и Господь вскланяшеся на ней, и о еже нощию муж боряйся с Иаковом, кого показует быти святое писание.

Глава 20. О божественней славе, и еще в богодухновенном писании светло изъявленней, Моисею пророку при купине иже в Хориве, и о еже в показании славы Божества на горе Моисею, егда и лице его просветися.

ПРИШЕСТВИЕ ВТОРОЕ КРЫЛОШАН.

Глава 21. Разсужение о еже аще Моисеову закону и ныне напред идущу, или имать престати когда, и о еже како ныне имать о нем, и аще разнствит от евангелия.

ПРИШЕСТВИЕ ТРЕТИЕ КРЫЛОШАН.

Глава 22. Разсмотрение о словеси, иже в Деяниих Петром верховным апостолом реченном, еже: яко и Господа и Христа сотворил есть Бог сего Иисуса, егоже вы распясте, и о словеси, реченном апостолом Павлом, еже: и един есть ходатай Богу и человеком человек Иисус Христос, и о еже како приемлют апостоли Господа глаголати Иисуса Христа и человека в своих писаниих.

ПРИШЕСТВИЕ ЧЕТВЕРТОЕ КРЫЛОШАН.

Глава 23. Разсмотрение в святей бытейстей книзе о словеси, Богом реченном, еже: сотворим человека по образу нашему и по подобию, како приемлется, и о еже повнегда обетшати образу и падшу сокрушитися, како поновляется и на подобие возводится, и созидание Адама и Еввы, и о еже аще что Бог сотворяет, како непщуется, и о еже аще вся весть Бог будущая прежде даже не быти им, и о еже колика честию непщевати есть человека.

Глава 24. Разсмотрение в богодухновенном писании о пришествии двою ангелу в Содом, како приемлется, и о еже егда святость надстает нечистоте; како имать. и аще может претерпети нечистота идеже нашедши святости, и о еже призва Господь Бог Адама, како имать.

Глава 25. Разсмотрение в святей бытейстей книзе о еже вита Господь Бог со двема в кущи Авраамли, чесо ради и како приемлется сие, и Саррино просмеяние еда аще повреди благодать.

Глава 26. Разсмотрение вь святей бытейстей книзе о еже явися Моисею ангел Господень из купины во пламени огнене, како приемлется, и о завете еже завеща Господь Моисею последи написания законнаго, и кий той есть завет.

Глава 27. Разсмотрение во святъй бытейстей книзе о заветех Божиих, и о еже иже со Ияковом боряшеся муж до заутрия и отнеможе, что есть сие и како о сем приемлется.

ПРИШЕСТВИЕ ПЯТОЕ КРЫЛОШАН.

Глава 28. Разсмотрение о словесех пророческихъ: Давида и Соломона и Иеремия, о еже: идоли язычестии сребро и злато, дела рук человеческих, и о еже что есть идол и еже что иконы, како о сих приемлется, о иже в Царствиих и по Соломону и Поримом.

Глава 29. Разсмотрение, еже во святей бытейстей книзе о заповеди, Богом писанной, иже на скрыжалех второй, глаголющей: да не будут теб бози инии, и иже: не сотвори себе кумира, ни всякаго обличия, и прочая яже глаголет в ней.

ПРИШЕСТВИЕ ШЕСТОЕ КРЫЛОШАН.

Глава 30. Разсмотрение о хвалах и почитаниих отшедших жизни сея от Авраама великаго и доднесь, иже Богови работавших, како приемлется.

Глава 31. Разсмотрение о созидании многим церквам, и о иже полагаемым в них мощем и певаемым в них и молитвуемым, како приемлется.

Глава 32. Разсмотрение о словеси пророчестем, еже глаголет, яко живии помощи от мертвых взыскуют, что есть и како приемлется.

Глава 33. Разсмотрение о начертании образов отшедших жизни сея, иже Богови работавших, иже, яко велико почитаеми.

Глава 34. Разсмотрение, аще едино и тоже учит и Косой, еже поучает Антоний Великий и Никифор патриярх о телесех мученик Христовых и послуживших Христу во мнишестве и в епископстве, или инако како, и о погребениих.

Глава 35. Разсмотрение о возбранении поклонения, по Петрову учению, иже в Деяниих Корнилию сотнику, и по ангелову учению, еже во Апокалипси Иоанну Богослову.

ПРИШЕСТВИЕ СЕДЬМОЕ КРЫЛОШАН.

Глава 36. Размотрение о Христове кресте, како убо аще приятен есть Богови крест Христов или аще ни, и о почитании его, како имать, и о еже почитающих Христов крест како приемлются Богови Отцу Иисус Христову.

ПРИШЕСТВИЕ ВОСЬМОЕ КРЫЛОШАН.

Глава 37. Разсмотрение о словеси великаго Василия, еже в постных глаголет: «прельстил есть нас злейший обычай и великим злым вина нам бысть развращенное человеческое предание», что убо есть человеческое предание и о коем предании глаголет се, и в коих Василие сам показует человеческое предание.

Глава 38. Великаго Василия о здравей вере и благочестивой славе.

Глава 39. Предисловие великаго Василия иже от него собранным Господним заповедем, лежащим разсеянне в Евангелии и Апостоле.

Глава 40. Вмале отвещание и от великаго Василия еже о собрании Господних заповедей.

Глава 41. О изложенных уставов правилом к Господним затюведем великаго Василия.

Глава 42. Василия великаго предание и устав в Господних заповедех, по отеческимь правилом.

Глава 43. Разсмотрение о правилох седмьдесятих великаго Васаиия, с постными его правилы аще несть согласны.

ПРИШЕСТВИЕ ДЕВЯТОЕ КРЫЛОШАН.

Глава 44. Разсмотрение о правилах церковных, аще Василий нарицает их человеческая предания, или суть Господня заповеди.

Глава 45. Разсмотрение о еже кая бысть вина мнихом поставляти монастыри, о приемлющих довольну любовь, аще имут упование вечныя жизни.

Глава 46. Разсмотрение о мнишеских отцех русских, приемших любовь приносящих к ним села и и ины виды недвижимыя монастырем и храмом священным и вручаемых, и коего силою зиаменоносцы быша, и како познавается иже преподобнем сподобляяйся дарованию знамении.

ПРИШЕСТВИЕ ДЕСЯТОЕ КРЫЛОШАН.

Глава 47. Разсмотрение о клятве седьмаго собора пишемым книгам послежде вселенскаго собора.

Глава 48. Разсмотрение о иже на едино колено поклонении.

Глава 49. Разсмотрение о духовных песнех иже в священных таинствах.

Глава 50. Разсмотрение о сподобляющихся к вечной муце.

Глава 51. Размотръние о словеси иже во изображении святыя веры еже: «воплощшася от Духа свята», и прочая.

Глава 52. Разсмотрение о словеси, еже: «и в Духа святаго».

Глава 53. В нем же разсмотрение о словеси, еже: «жду воскресения мертвым».

Глава 54. Разсмотрение о воспевании Господския молитвы во святых тайнах.

Глава 55. Разсмотрение о начертании Бога иже во образе Давидов и Иисуса седяща на кресте всеоружна, како приемлется.

Глава 56. Разсмотрение о шестом вселенском соборе, аще имать кое сопротивление к неокесарийскому собору.

Опечатки.

Об издательстве "Аксион эстин"